NEW LIVE AID

Keress pénzt miközben támogatod a Föld fennmaradását

Kriptovaluta egy fenntarthatóbb világért!

Történetünk 2020 végén kezdődik…

Déri Péter (későbbiekben, Peti) és Simon Zalán Máté (későbbiekben, Simi) a New Live Aid két alapítója és CEO-ja nagyjából egy időben 2020 végén kezdtek el kriptoval foglalkozni.
Kisebb-nagyobb kereskedéseket bonyolítottak, de abba, hogy technológiailag hogyan áll össze, még Peti sem ásta bele magát ebben az időszakban.  

Volt egy-két nagyobb kereskedés február-március környékén részemről, amikor egy nagyon nagy haszonról lecsúsztam. Túl korán realizáltam profitot, de úgy gondoltam, hogy ez a projekt egy nagyon-nagyon kicsit tesz hozzá egyrészt a teljes kripto világhoz és egyébként a valóságunkhoz is, tehát a föld közjójáért is.

Peti

Ez után jött Petinek a gondolat, hogy ki tudnak találni egy elképesztő volumenű projektet ők is. Kitalálják a tevékenységi köröket és az arculatot és már lehet is tokenizálni. 

Hiszen ehhez, ennek az elindításához nem szükséges annyira nagy programozási tudás.

Peti
Peti ezen állítása hamar cáfolatra talált…

Júniusban fogalmazódott meg a saját token ötlete Peti fejében, amikor már Simi is egy jó ideje benne volt a kripto világban és nem csak mert testvérek, hanem egy két projekt kapcsán is tartották a kapcsolatot egymással. 

Egyik este aztán egy telefon hívást követően ráléptek a srácok a saját projekt megvalósításának útjára. Még nem tudták, hogy mivel fognak foglalkozni, de Simi átment Petihez és körvonalazták, hogy mi legyen a projekt neve, mi legyen a token neve és mi legyen a véges készlet. 

Ezek nagyjából megvoltak, de még nem tudták a konkrétumokat, csak azt hogy ez egy zöld és jótékonysági projekt lesz. Nem tudták az arányokat, nem tudták a pontos tevékenységeket, amik ahhoz vezetnek, hogy ez egy működő ökoszisztémává váljon, de abban magabiztosak voltak, hogy nem csak beszélni akarnak a projektről, hanem meg is akarják valósítani a benne foglaltakat és akarják, hogy megvalósíthatóak legyenek a kitűzött célok. 

A New Live Aid név, az amerikai jótékonysági zenei fesztiválnak a tisztelgése képpen került kiválasztásra. A Live Aid 1985. július 13-án megszervezett monumentális szuperkoncert, célja az etiópiai éhezők megsegítése volt. A televíziós közvetítésnek hála több mint másfél milliárd ember látta egyenes adásban, így ez lett az emberiség legnagyobb kollektív eseménye. Többek között fellépett a Queen, Bon Jovi, Aerosmith és hozzájuk hasonló hatalmas nevek a 80-as évekből. Ez egy gigantikus adománygyűjtés volt.

Maga a token az AID Token nevet kapta, aid mint ige, aid mint főnév, a weboldalon a magyar fordítással is erre utalnak a srácok játékos beszédes formában. 

Július 13. A Gregorián naptár szerint az év 194. napja. Mindenképpen valamilyen módon a projektnek képviselnie kellett ezt a számot is. Így lett a total supply (teljes készlet) 1,94 milliárd-ban meghatározva.

Ezzel egy este alatt meg is voltak a Petiék, majd másnap találkoztak Andrissal, aki szintén testvérük, akivel aztán kidurrantották az ötletes ládát. Sok dolgot kidobtak majd új gondolattal töltötték fel a helyüket, így elmondható hogy a projekt háromnegyedét ők hárman körvonalazták. A jelenlegi projektek nagy részét konkretizálták és meghatároztak egy irányt az egész New Live Aid kezdeményezésnek. 

Na de gondolom Ti olvasók is nagyon kíváncsiak vagytok arra, ami az én oldalamat is furdalta, hogy mi is volt a nagy MIÉRT az induláskor. 

Nagyon-nagyon hosszú ideje sulykolom a barátaimnak, körülöttem élő embereknek, hogy mennyire fontos az, hogy védjük a saját életterünket. Környezetvédelem – ezt most nem úgy kell elképzelni, mint az a pocok, aki táblával kiáll az erdő szélére, hogy tüntessen, mert itt nem erről van szó és sosem így próbáltam ezt megközelíteni, hogy idegennek hánytam a szemére, ha bármit csinált. Nyilván, ha egy erdőben azt láttam, hogy valaki eldob egy szemetet azt lehet szóvá tettem. De nem erről van szó. Próbáltam átadni azt a féle látásmódot a barátaimnak, körülöttem élő embereknek, hogy igenis fontos az, hogy tegyünk egyénileg és közösen is a környezetünkért, különben nem lesz holnapunk. Itt konkrétan ez a tét. Erről van szó.

Peti

Nagyon sok tanulmány arra utal, hogy ha a jelenlegi formában prosperálnak tovább a nagyvállalatok és az egyének sem tesznek semmit a környezetért, akkor nagyon szürke jövő előtt állunk, ami jelen esetben nem csak a szmoggal eltakart nap sugarainak hiányát jelenti. 

Nagy olaj vállalatok is borzalmasan sok pénzt költenek oly módon marketingre, hogy az emberek azt lássák mennyire zölden tevékenykednek, de ez nem így van. Hovatovább a legtöbb kis ember is, aki táblával hirdeti amerre jár, hogy ő mindig felszedi a szemetet amit elszórva talál az út mellett, ez egyáltalán nincs így, ez is csak marketing. 

Ezt az alapgondolatot a Whitepaper-ben is megpróbálják súlykolni az olvasó felé, hogy van egy tanulmány, még 2009-ből, amiben leírják Földünk kilenc planetáris határát. 

Planetáris határok: https://www.stockholmresilience.org/research/planetary-boundaries.html

  • Klímaváltozás 
  • Bioszféra integritás 
  • Óceánok elsavasodása 
  • Ózonréteg elgyengülése 
  • Légköri aeroszol szennyezés 
  • Nitrogén és foszfor biokémiai áramlása 
  • Édesvíz felhasználás 
  • Földrendszer megváltozása 
  • Új vegyi anyagok kibocsátása

A  Netflixen megtalálható filmben – Breaking Boundaries – Johan Rockström mellett David Attenborough is szerepel, és mindketten teljes vállszélességgel kiállnak e mellett.

A tanulmány lényege, hogy ezek a planetáris határok felelősek a mi biztonságunkért, a föld biztonságáért, a föld egyensúlyáért. Ha egyetlen egy planetáris határt elkezdünk tönkre tenni, nem úgy kezelni, hogy ez egy kritikus tényező, például ózonréteg elgyengülése, óceánok elsavasodása, bioszféra integritása, klímaváltozás, akkor elbillen az egyensúly. Az egyensúly elbillenése pedig akár csak egyetlen határ tönkretételével kártyavár szerű összeomláshoz vezet. 

Hiszem azt, hogy egy ekkora volumenű projekttel nem csak az én barátaimhoz tudok szólni, hanem akár a Föld lakosságának felét sikerül megszólítani. Ha ez sikerül, a New Live Aid rendszer sikeres.

Peti

Nagyon fontos az egyének szerepe ebben a történetben, de azzal, hogy a New Live Aid, a Földünkre nézve jótékony hatású projekteket, startup projekteket és zöld tevékenységeket tűz ki missziónak, azzal nemcsak több emberhez jut el a gondolkodásmód, hanem növeli a hatást amit mi egyének tehetünk Földünk jövőjéért.

Ráadásul minél többen támogatják a projektet, a projekt exponenciálisan növekvő mértékben tudja ezt elősegíteni, és ez egy öngerjesztő folyamattá válhat egy idő után.

A projekt kezdetén a legnagyobb kihívás rávenni bárkit arra, hogy vásároljon AID-et. Lényegében erről van szó. Vásárolni kell egy kriptovalutát ahhoz, hogy a projektek meg tudjanak valósulni és működni tudjon a New Live Aid rendszer. 

Értelemszerűen meg kell győzni embereket arról, hogy ez egy életrevaló projekt és mi jót teszünk. Ez egy nagyon nehéz feladat, de bízom benne, hogy egy ilyen csapattal ez lehetséges.

Peti

Az eddigiek alapján látjuk, hogy Petinek szívügye Földünk megmentése, és minden követ meg akar mozgatni azért, hogy ezt ne csak barátai érezhessék, hanem lehetőség szerint az egész világot elérje jobbító szándékával.

Simi motivációja máshonnan ered. Ő is már régóta odafigyel, hogy mikor mit eszik, vagy miket használ, de az ő életében legnagyobb szerepet a gazdaság-pénzügy játsza.
Nagyon régóta gazdasággal kapcsolatos dolgokat tanul, gazdasági szakra jár az egyetemen és most többek között pénzügyeket tanul, és mindig is vonzotta a vállalkozás, kereskedés témaköre. Már 2020 eleje óta kereskedett folyamatosan, amikor először otthon kellett maradni, és két óra között nem tudott mivel foglalkozni, így belevágott a kriptóba. Molnár Zalánt és Wéber Katát követte már egy ideje, de mikor ők is elkezdtek kripto-valutákkal foglalkozni, akkor velük együtt szívta magába a tudást.

A vállalkozás folyamatos kihívásokat rejteget, ebben mindannyian egyetértünk. Így van ezzel Simi is, aki kiemelte, hogy még soha nem találkozott zöld start up-okkal, csak Kickstarteren, illetve kripto vonalon, egy darab olyan tokent sem talált, ami mögött értékes projekt állna, ami egy ennyire kiemelkedően fontos misszióval foglalkozna. 

Így már nem is kérdés, hogy a New Live Aid egy csillag együttállás számára, hiszen nem csak hogy kripto projekt de egy olyan víziót tudnak megvalósítani, ami egyedülálló és fontos a jövőnk szempontjából. 

Na de Simi! Miért nem Kickstarter? – vetődhet fel benned is a kérdés, kedves olvasó.

Legelőször ott próbáltak támogatókat szerezni a srácok, hogy meg tudják valósítani a projekteket, de sajnos volt egy hatalmas probléma. 

A Kickstarter-rel az volt a baj, meg az ilyen oldalakkal, hogy valamelyik több mint az 50 %-át elveszi az összegyűjtött pénznek, ami teljesen irreális.

Simi

Non-szensz hogy a Kickstarter biztosít egy weboldalt és hirdeti saját magát, még csak nem is a projektet, de az összegyűjtött pénz felét elteszi magának. 

A kripto-val ezt a bosszantó tényezőt egy csapásra levetkőzték, és még pluszban politikailag is és minden téren függetlenséget tudnak biztosítani maguknak és a többieknek is, így ebből nem tud probléma származni. 

Illetve persze ne menjünk el a tény mellett, hogy mostanában egyre nagyobb rétegeket ér el a kripto, így ez is csak tovább tolhatja a szekeret.
Így egyedi módon tudják a projekteket megvalósítani, csak saját maguknak és a befektetőknek kell megfelelni.

AID

Az első Tokent egy nagyon régi Open Zeppelin kész kódon alapult, ami sebezhetővé vált a benne végrehajtott módosítások által. Ezeket nagyon hamar észrevették a srácok, így úgy döntöttek, hogy még mielőtt bármilyen marketing és nyilvánosságra kerülés előtt kijavítják a problémát és megfontoltan haladva előre mindent megtesznek, hogy a “gyerekük” úgy kerüljön ki a kezeik közül, hogy az teljesen megbízható és biztonságos legyen. 

Most, fél évvel vagyunk azután, hogy a Peti egyik este felhívta Simit, hogy vágjanak bele talán az évszázad projektjébe.

Azt kell mondjam, hogy kellett ennyi idő egyébként. Egyrészt, hogy mi is szellemileg felkészüljünk arra, hogy mi az, ami várható, másfelől kellett ennyi idő arra is hogy felfogjuk, hogy egyáltalán ez mennyire szövevényes és mi az, amibe mi a fejszénket vágtuk. Szerintem minden második héten összenézünk Simivel és azt mondjuk, hát azért nem erről beszéltünk, hogy ez így ennyi ideig eltart.

Peti

Rengeteg kihívással találkoztak ezalatt a hat hónap alatt. Szembesültek vele, hogy a csapat kezelése, a programozás, a weboldal, a különféle designok, az arculat megannyi eszméletlen nagy projektet rejtenek magukban, amik elengedhetetlenek egy sikeres induláshoz. 

Ha ma kéne belevágni egy ilyen projektbe biztos, hogy mindent sokkal jobban megterveznék és valószínűleg gyorsabban menne. De biztos vagyok benne, hogy akkor is inkább fontolva haladnék, mint kapkodnék.

Peti

Nagyon fontos dolog, amit ki kell emelni, és szem előtt kell tartanunk, hogy a kripto mellett nemcsak a szabadság szól és ez egy nagyon-nagyon fontos dolog. Azzal, hogy blokklánc technológiát alkalmazva hoznak létre zöld projektekkel és jótékonysági szervezetként funkcionáló társaságot, azzal forradalmasítják azt, hogy modern értelemben hogy néz ki egy jótékonysági szervezet. A blokklánc technológia alkalmazása biztosítja a projekt támogatóit arról, hogy az összes tranzakciónak nyoma van, minden egyes pénzmozgás visszavonhatatlanul belekerül a blokkláncba, így örökre visszakereshető marad. Ezzel szolgáltatva biztosítékot, hogy bármely tranzakció kapcsán merül fel kérdés, az a lehető legpontosabban igazolható és egyszerűen manipulálhatatlan. A tranzakciókat mind gépek hajtják végre programkód szerint, így nincs lehetőség csalásra.

Tovább növelve a biztonságot és a bizalmat a projekt irányába, a programkód auditálva lett a Cryptall által.

Ez az auditálás annyit tesz, hogy különféle támadások sora alá veszik az okos szerződést (smart contract) és átnézik a teljes kódot. Ahol felfedeznek egy biztonsági rést, vagy támadhatóságot észlelnek az auditáció során, azt feltárják, hogy a programozó ki tudja javítani. Ez egy plusz pont bizalom tekintetében egy kripto projekt esetén. 

Hogyan lesz biztosítva, hogy a befektetők, legyen az kicsi, vagy nagy, valamilyen módon bele tudjon szólni a projektekbe? 

Hosszú távon bevezetésre fog kerülni egy olyan rendszer, ami lehetőséget nyújt az AID token birtokosoknak szavazni arra, hogy milyen szférát támogassunk, gyakorlatilag, hogy melyik szférát aid-eljük.

Peti

A szavazati erő AID token mennyiség alapján lesz meghatározva, de kínosan odafigyelve arra, hogy a nagy befektetők ne billentsék el a szavazást a kicsik kárára, hiszen aki csak kevés AID tokent vásárol, az is nagyon nagy segítség. 

Olyan rendszert próbálunk megalkotni, hogy aki viszonylag kevesebbet fektetett bele, de egy szintet megütött az is bele tudjon szólni bizonyos súllyal

Simi

A közösségi hálón felmerülő ötletekből lehet majd szavazni. Nyilván nekik is van még rengeteg ötlet a tarsolyukban, de ha közben a közösség bármely tagja előáll egy ötlettel, akár a Discord, Telegram, vagy egyéb közösségi csatornák bármelyikén, úgy az is bekerül a kalapba, ahonnan szavazás során eldől, melyik lesz a következő terület, amit a társaság aid-elni fog.

És miért jó ez bárkinek? 

Mindenkinek fontos a mindennapi megélhetése, így ehhez kapcsolódik még a kripto vonal, amit próbálnak úgy összekötni, hogy ne olaj cégekbe fektessenek az emberek, hanem a manapság nagyon közkedvelt ESG-ről (Environmental Social Governance – Környezetvédelmi társadalmi kormányzás) szóljon a projekt. 

Simi itt kiemelte, hogy a jelenlegi ESG-knél az a legnagyobb probléma, hogy számtalan módszertan van a pontszámításra.  Ezt az ESG pontszámot különböző hitelesítő intézetek adják, vagy mondjuk a Bloomberg. Így bármilyen pénzüggyel foglalkozó cég ki tud találni egy ESG pontrendszert amibe besorolják a különböző cégeket. 

A top 10-ben szerepelnek olajvállalatok, aluminium gyár, műanyaggal foglalkozó üzem, ami elég érdekes egy olyan listán, ami ESG befektetéseket sorol fel.

A New Live Aid ezt próbálja majd átültetni az emberek fejébe, hogy “Messziről jött ember azt mond amit akar”, tehát érdemes mindennek utánanézni és megnézni mi áll mögötte, mert abból rengeteget tanulhatunk. 

Tervezés és szervezés alatt vannak olyan kis webinárok, szemináriumok, ahol alap gazdaságtani dolgokról fognak beszélni mind a kripto berkein belül, mind a hagyományos pénzügyi rendszerben.
Fontosnak tartják azt, hogy már általános iskolában alap pénzügyekről kapjanak a diákok felvilágosítást, mert jelenleg nincs ilyen. 

Szeretnének ilyen, és ehhez hasonló hiánypótló dolgokat is megvalósítani, hogy ne csak arról szóljon a társaság, hogy minél több pénz legyen zöldíteni a Földünket, hanem egyfajta gondolkodásmódot szeretnének már akár egész kis korban átadni a gyerekeknek, hogy mi az a pénzügy, hogyan bánjanak a pénzzel, mi fontos egy befektetésnél, hogy miért fontos saját maguknak utánajárni mindennek és miért ne hallgassanak mindig másokra, ha hallanak valamit, mielőtt elfogadnák, nézzenek utána. Nem kell készpénznek venni, amit egy éppen népszerű influenszer mond, mert felbérelték, hogy hírdessen valamit, amit nagy eséllyel ő sem ért. 

Csomó kripto témájú segédanyagot terveznek gyártani, videót, előadásokat, cikkeket.
Jelenleg a kripto egy pénzügyi vadnyugat, ahol mindent szabad és mindent lehet. Már vannak szabályozások amikben a FED vagy a SEC, vagy hasonló szabályozók próbálják regulázni, hogy lekövethető legyen, csak sajnos ők is beleesnek abba a paradoxonba, hogy azt mondják, a kripto a bűnözők pénze, le kell szabályozni az egészet, de mégis a saját hagyományos készpénzükkel történik az illegális tranzakciók nagy része, mert a készpénz lenyomozhatatlan. 

És akkor erre mondják, hogy a kripto a bűnözők pénze, hát nem tudom szerintem dollár készpénzben megannyi terror finanszírozás történik vagy akár nem pénzben, hanem fegyverben, vagy bármilyen egyéb ilyen dologban.

Simi

És pont ezért kell mindenkinek utána nézni, hogy megtaláljuk és megértsük mi a valóság és mi az amit csak el akarnak hitetni velünk.
Itt a vadnyugaton nyilván nincs egyszerű dolga annak, aki 100%-ig hiteles információhoz szeretne jutni. Rengeteg az árvetés, de megannyi értékes projekt is akad. 

A New Live Aid esetében például sokkal könnyebb a felvirágzás és kitörés a szürke közösségből. Nem kell megfelelni a szabályozóknak, ami jó dolog, de emiatt minden befektetőnek érdemes kétszer átnézni a dolgokat. Arról, hogy hogyan kell kereskedni kriptoval, technikai, fundamentális kereskedésről, illetve olyan általános dolgokról, amiről az egyetemen lehet tanulni, mindről tervben vannak előadások, de persze leegyszerűsítve, a szakzsargont csak kicsit érintve, hogy érthetőbb formában tudják tálalni a srácok mindenki számára, hogy egy átlagembernek, mint én, vagy egy átlag befektetőnek is könnyen befogadható legyen. 

Tervben van egy webshop rész kivitelezése, ahol nagyon sok házi praktikát, zöld és fenntartható gazdálkodásból származó termékeket fognak előállítani és forgalmazni, aminek versenyképes ára lesz a jelenleg használt bármilyen- például mosószerhez viszonyítva is -, hiszen, ha az előállítási ár ötszöröséért lehetne hozzájutni, az nem lenne önazonos, és nem tenné elérhetőbbé az eddig a legolcsóbb terméket vásárló családok számára a környezettudatos életmódot. Akinek nincs lehetősége válogatni, ő mindig a legolcsóbbat próbálja megtalálni.

Próbálunk ilyen szegmens felé is nyitni, hogy elérhető legyen számukra is mert igazából sajnos ők vannak többségben akik csak az olcsóbb termékeket választhatják, mert nincs más lehetőségük, még akkor is ha az rosszabb számukra is illetve a környezetükre is.

Simi

A New Live Aid abban különbözik egy nonprofit szervezettől, hogy nem adományokra támaszkodnak elsősorban, nem különböző adakozások és támogatók révén tartják fent és valósítják meg magát a projektet, hanem a befektetett tőke a fontos. Leginkább azzal tudják elsődlegesen támogatni az emberek ezeket a zöldprojekteket, hogy vesznek AID Tokent és tartják, emellett persze ők is realizálják majd a nyereséget.
Ez önmagában megvalósítja a Win-Win szituációt. Jól járnak a befektetők, jól jár az egész New Live Aid rendszer és nem utolsó sorban a környezetünk is, így a misszió sikeres. 

A jelenleg kitűzött projektek mind egyesével megállnák a helyüket a startup világban, úgyhogy Simi elmondása szerint valószínűleg fognak bevonni kockázati tőkét is majd az első-második-harmadik projekt elindítása után.

A jelenlegi Whitepaper-ben szerepel egy csomó start-up ötlet, de ezeken kívül rengeteg lapul még a srácok ötletládájában, amit nem félnek majd használni, ha lehetőség adódik rá. Illetve ahogy korábban már említésre került, ha a közösségben felmerül egy ötlet, annak megvalósítására is sort kerítenek majd. 

Tehát akár a New Live Aid kockázati tőke befektetőként funkcionálhat a jövőben, hogyha magánszemélynek, befektetőnek, vagy csapattagnak – tehát a közösségünk bármely tagjának van egy jó ötlete.

Peti

Voltak már arra utaló jelek is, hogy a projekt korábban nem várt területekről is vonzhat be érdeklődőket, ugyanis egy Ehető vadnövények nevű Facebook csoportban Peti hosszasan beszélgetett egy emberrel aki nyitott a modern dolgokra, mint például a kriptovalutákra. Ez a Nagybritanniában élő ember idén elkezd mezőgazdasággal tevékenykedni Tiszasülyön egy méretesebb telken, amit kimondottan fenntartható gazdaságra, fák ültetésére és zöld projektekre tart fent, így egyenes az út a New Live Aid kooperációra.

Én azt szeretném, hogy a New Live Aid egy olyan szolgáltatást nyújtson és egy olyan termék legyen az AID token, ami könnyen befogadható és tényleg megmozdítunk vele legalább annyi embert, mint mondjuk a Green Peace.

Peti

A fentebb leírtak nem minősülnek pénzügyi tanácsadásnak. Olvasd el a Whitepapert, nézd át az ütemtervet, nyisd meg a Blockchain Explorert és dönts a saját ítélésed szerint befektetéskor!

Később találkozunk,

AID CSAPAT

New Live Aid

Cikkek

Copyright © All rights reserved. Privacy Policy